Maliye Bakanlığı’ndan Kayıt Dışı Faaliyetlere Ceza Yağdı
Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe kayıt dışı faaliyetler için çalışmalara başladı. Detaylar haberimizde…
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmeye devam ediyor. Bu mücadelede bakanlıktan yeni bir haber daha geldi. Bakanlık, sektörel olarak kayıt dışı ekonomik faaliyetleri inceliyor.
Geçtiğimiz günlerde edinilen bilgi kapsamında bakanlığın daha bazlı denetimlere devam ettiği görülüyor. Bu denetimler, sektörel olarak ayrı ayrı yürütülüyor. Denetimler kapsamında kayıt dışı olarak faaliyet gösteren firmalara büyük yaptırımlar getiriliyor. Bakanlık tarafından yürütülen denetimler ülke bazında devam ediyor.
Mobilya Sektöründeki Tüm Faaliyetler Radara Alındı
Geçtiğimiz ay, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı mobilya sektörüne odaklanmıştı. Bakanlık deyim yerinde ise mobilya sektörünü radarına aldı. Ay boyunca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu sektörde faaliyet gösteren pek çok firmaya denetim gerçekleştirildi.
Ülkemizin büyük şehirlerinden olan İstanbul ve Ankara gibi mobilyacılık sektörünün yoğun olduğu bölgelerin yanı sıra toplamda 29 ilimizde eş zamanlı denetimler yapıldı. Bu denetimler dahilinde ise hem mobilya imalatı hem de satımı alanında hizmet sunan pek çok firma denetlendi.
Bakanlık tarafından geçtiğimiz ay denetlenen mükellef sayısı ise 17 bin 258 olarak kayıtlara geçti. Maliye Bakanlığı denetimleri süresince kayıtlara uygun olmayan faaliyet gösteren tüm firmalara ceza yağdı. Kesilen ceza maliyeti ise toplamda 53 milyon Türk Lirası oldu.
Firmaların Mükellef Kayıtları İncelendi
Yapılan denetimler süresince mobilya üretim süreçlerinden satım aşamasına kadar tüm sektörlerde faaliyet gösteren firmaların mükellef kayıtları incelendi. Bu firmalar arasında mobilya üretimi için yardımcı malzeme, halı, perde ya da avize vb. satışı yapan firmalar da yer alıyor.
Geçtiğimiz ay boyunca yürütülen denetlemeler sırasında firmaların mükellef kayıtları da incelendi. Yapılan incelemeye göre denetlenen firmalar arasından 453 tanesinin mükellef kaydı olmadan faaliyet gösterdiği saptandı. Aynı zamanda firmalarda çalışan toplam 52 çalışanın da kayıt dışı çalıştığı belirlendi.
Kayıt Dışı Faaliyetler Saptandı
Sektörde faaliyet gösteren tüm firmaların vergi mükellefi olarak her adımda kanuna uygun olarak hareket etmeleri bekleniyor. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen denetleme süresince bazı firmaların kayıt dışı faaliyetler gerçekleştirdiği göze çarptı.
Denetlemeler sırasında firmaların kendilerine ait POS cihazlarını kullanıp kullanmadığı, IBAN üzerinden satış yapıp yapmadığı, işletme belgelerinde yasal düzene uyulup uyulmadığı, satış işlemleri için başkalarının banka hesaplarının kullanılıp kullanılmadığı, kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı gibi faktörler incelendi.
Yapılan denetlemeler ışığında yaklaşık 43 milyon Türk Lirası hasılatın kayıt dışı bırakıldığı belirlendi. Bunun yanı sıra bazı mükelleflerin kendilerine ait olmayan POS cihazları ile satış yaptıkları belirlenirken, bazı mükelleflerin ise IBAN kullanarak satış işlemleri gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
Çalışmalar Hız Kesmeden Devam Edecek
Bir ay süren detaylı denetleme sürecinin ardından firmalara toplam olarak yaklaşık 53 milyon Türk Lirası değerinde ceza kesildiği biliniyor. Bakan Mehmet Şimşek yaptığı değerlendirmede yürütülen denetimlerin dozunu artırmayı planladıklarına değindi. Şimşek’in ifadelerine göre pek çok farklı sektörde de denetimler düzenlenecek.
Açıklamalara göre Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı sahada olmaya devam edecek. Yetkili müfettişler ile gerçekleştirilen saha denetimleri ışığında kayıt dışılığın önüne geçilmesi planlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde yapılan denetimlere ilişkin değerlendirme yapan Şimşek, en başta kayıt dışı faaliyet gösteren firmalar üzerine çalışmalar yapılacağını belirtti. Mehmet Şimşek açıklama süresince çok kazanıp az vergi veren mükellefi saptamak için çalışmaların hız kesmeden devam edeceğine vurgu yaptı.